Een duurzamere wereld dankzij de ‘Sharing Economy’

dit is de taalnl

Een duurzamere wereld dankzij de ‘Sharing Economy’

We delen steeds vaker goederen en diensten met familie, vrienden, buren of collega’s. Zo werd de deeleconomie ondertussen een van de snelst groeiende sectoren in de wereld. Bovendien levert ze een belangrijke bijdrage aan de economische groei én aan het behalen van milieudoelstellingen. De nieuwe norm NBN ISO 42500 Deeleconomie – Algemene principes biedt richtlijnen om de gezonde groei van de deelsector te ondersteunen.
 

Wat is de deeleconomie?

De deeleconomie stelt het delen van goederen en diensten centraal. Dit concept van delen in plaats van bezitten is niet nieuw. Toch heeft de vooruitgang van informatietechnologie en de opkomst van onlineplatformen, mobiele apparaten en apps de populariteit en de groei van de deeleconomie een enorme boost gegeven.
 

Voordelen van de deeleconomie

De deeleconomie zorgt ervoor dat producten en diensten meer consumenten bereiken. Het maakt flexibele werkregelingen mogelijk en creëert nieuwe inkomstenbronnen. Dankzij uitwisseling worden producten en diensten niet meer onderbenut en wordt bezit overbodig. Dat is een goede zaak voor duurzaamheid, circulaire economie, afvalvermindering en de daling van het consumptieoverschot.

De deeleconomie verbetert grensoverschrijdende transacties, opent nieuwe markten en verbreedt de keuzemogelijkheden voor gebruikers. Resultaat: betere prijzen, meer keuzeopties en hogere kwaliteit. De ontwikkeling van een groot aantal nieuwe apps en platformen bevordert bovendien de toepassing van wetenschap en technologie.
 

Risico’s van de deeleconomie

Er zijn ook enkele risico’s verbonden aan de deeleconomie, vooral voor gebruikers:

  • producten of diensten die niet voldoen aan de verwachte kwaliteit of niet tijdig geleverd worden
  • gebrek aan privacywaarborgen, foute behandeling van persoonsgegevens of inbreuken op gegevensbescherming
  • schade of problemen door slechte productveiligheid, fraude of oplichting
  • moeilijkheden om klachten in te dienen, te behandelen of op te lossen

Platformen hebben vaak wel een beoordelingssysteem zodat mensen kunnen inschatten hoe groot deze risico’s bij een mogelijke transactie zijn.
 

Deeleconomie brengt op

Een onderzoek van 2016 naar de marktomvang van de deeleconomie schat de wereldwijde verkoop in de belangrijkste sectoren op meer dan 13 miljard euro. Tegen 2025 zal de omzet groeien tot bijna 300 miljard.
 

Wat houdt NBN ISO 42500 in?

De norm schept duidelijkheid over de deeleconomie en voert een uniforme terminologie in. Ze legt heldere basisbeginselen vast voor de ontwikkeling van de deeleconomie en maakt deelname toegankelijk en interessant voor alle betrokkenen.

De norm moedigt verantwoorde en transparante handelspraktijken aan, met respect voor mensen, eigendommen en het milieu. En ze zet een systeem op om de veiligheid van alle deelnemers aan de deeleconomie en de betrouwbaarheid van de infrastructuur te waarborgen.
 

Wat zijn de voordelen van NBN ISO 42500?

De norm NBN ISO 42500 ter ondersteuning van de deeleconomie biedt verschillende voordelen:

  • Ze definieert termen en principes die door alle belanghebbenden worden overeengekomen.
  • De activiteiten van deeleconomieplatformen in normen gieten, creëert een stabiele omgeving. De platformen worden een betrouwbaar hulpmiddel voor veilige transacties tussen gebruikers en aanbieders.
  • Consumenten hoeven zich geen zorgen meer te maken dat aanbieders zich niet aan de verplichtingen van de transactie houden.
  • Internationale normalisering ondersteunt de ontwikkeling van de deeleconomie én van duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG 8 ‘eerlijk werk en economische groei’ en SDG 12 ‘verantwoorde consumptie en productie’).

Koop de nieuwe norm aan

De nieuwe norm NBN ISO 42500 over deeleconomie is te koop in de e-shop van NBN.

Meewerken aan normontwikkeling?

Heb je expertise in circulaire economie, milieumanagement,… ? Dan is het NBN op zoek naar jou!